11-06-18

Q&A – Is een beeldschermwerkbril met blauwfilter effectief?

Beeldschermwerk is niet meer weg te denken uit onze bedrijfswereld. Computers en tablets zijn gemeengoed in bijna elke bedrijfsomgeving. Sommige beeldschermwerkers krijgen af te rekenen met oogklachten. Is een specifieke bril met blauwfilter voor beeldschermwerk in dat geval een oplossing?

Beeldschermwerk levert niet de grootste gezondheidsrisico’s op, maar toch doet u er goed aan om voor de juiste werkomstandigheden te zorgen. Zo worden gezondheidsklachten én mogelijke uitval vermeden. Een ergonomische houding, voldoende beweging en een juiste hoeveelheid licht zijn belangrijke aandachtspunten bij beeldschermwerk.

Schadelijk voor het oog?

Of een beeldschermwerkbril met blauwfilter effectief is, is niet bewezen. Ondanks heel wat onderzoek is er onvoldoende bewijs dat de hoeveelheid licht die uitgaat van een beeldscherm schadelijk is voor het oog of het gezichtsvermogen aantast. Door ouderdom kan de ooglens minder goed functioneren waardoor bijvoorbeeld scherp zien op korte afstand moeilijker wordt. Een gewone bril is in dat geval de oplossing.

Voor bepaalde personen is ook een aangepaste beeldschermbril nodig, wanneer een gewone leesbril of een bril voor verzicht het werk op een beeldscherm niet mogelijk maak. Om dat te bepalen is een oogonderzoek nodig.

Blauw licht

En wat met blauw licht? Dat kan aanleiding geven tot droge ogen of vermoeidheid van de ogen. Het is momenteel te vroeg om beeldschermwerkbrillen met blauwfilter, de zogenaamde Blue Block- en Blueberry-brillen, aan te bevelen. Er is ook hiervoor onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat deze brillen effectief zijn en een oplossing voor het specifieke probleem.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen schitteringen en spiegelingen van beeldschermen wel een oorzaak zijn van overbelasting en kunnen oogklachten ontstaan. De computer of het beeldscherm wordt vaak als boosdoener gezien maar verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen. Bijvoorbeeld: een slecht leesbare tekst door spiegelingen op het scherm, een trillend beeldscherm, een te groot contrast tussen beeldscherm en omgeving enz. Een ergonomisch ingerichte beeldschermwerkplek is en blijft belangrijk.

Werken uw beeldschermwerkers in optimale omstandigheden?

Specifiek voor beeldschermwerk ontwikkelde Mensura de e-Enquête beeldschermwerk en de e-Coach beeldschermwerk. Deze online tools helpen uw medewerkers die op pc werken om hun werkpost te analyseren en verbeteringen door te voeren. Voor praktische begeleiding bij de optimalisatie van beeldschermwerk neem contact op met info.edpb@mensura.be .

 

Lees ook: Vermoeide ogen voorkomen bij beeldschermwerk: hoe doet u dat?

Mensura helpt u met een doel-gerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons