23-05-19

Q&A - Mag er medicatie in de EHBO-koffer?

Lichte pijnstillers, keelpastilles of een zalf tegen brandwonden: stuk voor stuk geneesmiddelen die soelaas bieden bij beperkte klachten of kleine incidenten. Maar mag die medicatie ook in de EHBO-koffer op de werkplek?

Om eerste hulp te faciliteren in uw organisatie, bent u als werkgever verplicht een EHBO-doos samen te stellen. Dat gebeurt op basis van een risicoanalyse en het advies van de arbeidsarts. Maar medicatie toedienen, valt niet onder eerste hulp.

De letter van de wet

Als werkgever medicatie verstrekken aan medewerkers is zelfs strafbaar. Treedt er een bijwerking of een allergische reactie op, dan riskeert u als toediener aansprakelijk te worden gesteld. Volgens de letter van de wet horen geneesmiddelen dan ook niet thuis in een EHBO-koffer. Enkel een arts of apotheker kan immers correct inschatten welke geneesmiddelen nodig zijn, luidt de redenering.

Ook de arbeidsarts zal niet snel geneesmiddelen toedienen. Zijn taak is immers vooral om preventief de lichamelijke of mentale gezondheid van medewerkers te beschermen.

Grijze zone

In de praktijk voorzien sommige organisaties wel medicijnen op de werkplek die zonder voorschrift beschikbaar zijn. Denk aan lichte pijnstillers, een zalf tegen brandwonden of medicatie voor maag-darmklachten. De verantwoordelijkheid om ze in te nemen of aan te brengen ligt volledig bij de werknemer zelf.

Door medicatie voor kleine kwaaltjes in huis te hebben, maar ze niet rechtstreeks zelf aan te bieden, kan een medewerker zelf beslissen of hij al dan niet een geneesmiddel inneemt. Zo hoeft hij bij beperkte gezondheidsklachten niet meteen naar een arts of apotheker te stappen en kleurt u binnen de lijnen van wat wettelijk toegestaan is.

Tip: pols vrijblijvend bij medewerkers naar allergieën of eerdere ervaringen met geneesmiddelen. Indien nodig kunt u op basis van die informatie bepaalde medicatie weren op de werkplek, of duidelijk aangeven welke middelen risico’s inhouden.

Snel eerste hulp bieden

EHBO in uw organisatie organiseren? Met deze vijf stappen maakt u er werk van. Bij een specifieke vraag kunt u contact opnemen via +32 2 549 71 00 of health@mensura.be.

Mensura helpt u met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons