Basic-Fit

M-pact: zo geeft Basic-Fit het goede voorbeeld in eigen organisatie

Zoveel mogelijk mensen fit en gezond krijgen: dat is de missie van Basic-Fit. Dat lijkt ook te lukken, want de fitnessketen groeide de voorbije jaren exponentieel in ons land. Maar hoe zit het met de gezondheid van de eigen medewerkers? Sinds enkele jaren werken we intensief samen met Basic-Fit om de veiligheid en het welzijn op de werkvloer te optimaliseren. Welke impact leverden onze inspanningen al op? Eén ding is zeker: no pain, no gain!

In onze reeks M-pact peilen we naar de positieve impact van een project bij alle betrokkenen: van leidinggevenden over projectleiders tot mensen op de werkvloer. Samen zitten we rond de tafel om de samenwerking en het resultaat ervan te bespreken.

Het project

Basic-Fit is het laatste decennium sterk gegroeid in België en Luxemburg, van enkele tientallen naar ruim tweehonderd clubs. Binnen Basic-Fit Belux lag de focus dan ook lang op die groei. Welzijn bleef zo wat onderbelicht, maar daar is de afgelopen jaren verandering ingekomen: preventieadviseur Vincent Debusschere werkt sinds 2019 hard aan een veilige en gezonde werkomgeving, in nauwe samenwerking met Mensura. Dat doet hij in verschillende domeinen, maar recent beweegt er vooral veel op het gebied van ergonomie.

De hoofdrolspelers

  • Vincent Debusschere, preventieadviseur bij Basic-Fit expert
  • Lieven Verhoeven, expert arbeidsveiligheid bij Mensura
  • Jessica Van de Velde, HR Manager bij Basic-Fit
  • Thomas Ghoos, preventiedeskundige ergonomie bij Mensura

 

Vincent: “Na negen jaar als regiomanager bij Basic-Fit werd ik zo’n drie jaar geleden verantwoordelijk voor gezondheid en veiligheid. Ik was eigenlijk de rechterhand van onze preventieadviseur. Toen die in 2020 stopte, kwam Lieven van Mensura ons ondersteunen. Basic-Fit heeft immers een preventieadviseur niveau 1 nodig – en dat is hij. Intussen leidde Lieven me op om die functie op termijn in te vullen.”

“Lieven en ik hebben maanden aan een stuk talloze Basic-Fit-clubs bezocht om samen te bekijken waar de veiligheid beter kon. Daar heb ik niet alleen enorm veel van opgestoken, we hebben er ook een erg sterke vertrouwensband mee gesmeed. Ik denk dat weinig bedrijven zo’n unieke samenwerking hebben met hun externe preventiedienst. Het klinkt misschien wat klef, maar ik beschouw Lieven en zijn collega’s echt als familie. Onze band is uniek.”


Lieven: “Onze expertise delen met de klant en preventieadviseurs zoals Vincent beschouw ik als onze belangrijkste missie. Sensibilisering en opleiding zetten vaak een positieve dynamiek in gang in bedrijven. Zo zit Basic-Fit in een enorm veranderingsproces wat veiligheid en welzijn betreft. Merken dat zo’n intense samenwerking ook effectief iets teweegbrengt, geeft ontzettend veel voldoening. Dat is voor mij echt impact maken.”

“Ergonomie, brandveiligheid, milieu, psychosociaal welzijn … We werken samen in enorm veel domeinen. Om alles wat gaande is bij Basic-Fit optimaal op elkaar af te stemmen, organiseren we interdisciplinair overleg met alle betrokken Mensura-afdelingen, maar ook met Vincent erbij. Zo betrekken we onze klant zo nauw mogelijk bij alles wat we doen.”


Jessica: “Ook onze hr-dienst werkt nauw samen met Mensura, voor bijvoorbeeld re-integratietrajecten en opleidingen in verschillende domeinen. Sinds de start van de coronacrisis focussen we steeds meer op ergonomie. Bij onze thuiswerkers staken namelijk heel wat ergonomische klachten de kop op. Zelf werkte ik ook vanop mijn keukenstoel tijdens de eerste twee lockdowns – niet echt gezond. Het was duidelijk: in onze thuiswerkpolicy – die we tot voor corona niet hadden – moest ergonomie centraal staan. Maar ook op kantoor en in onze clubs veranderde er veel.”

“Ik kan onze ergonomieacties intussen niet meer op één hand tellen. We bevroegen onze medewerkers, organiseerden een incompany-opleiding beeldschermwerk, ontwikkelden flyers over gezond thuiswerk, installeerden ergonomische bureaus … Voor ondersteuning bij alles wat met ergonomie te maken heeft, kunnen we altijd bij Thomas terecht.”


Thomas: “Vincent moest een eindwerk maken om zijn opleiding als preventieadviseur af te ronden. Wij ondersteunden hem daarbij. Met sensoren onderzochten we de ergonomische risico’s voor medewerkers in Basic-Fit-clubs. Uit die analyses met high-leveltechnologie leerden we dat de fysieke belasting van hun job niet te onderschatten valt.”

“Na dat onderzoek namen we meteen concrete maatregelen. Zo maakten we een reeks instructievideo’s om te tonen welke handelingen wél en niet gezond zijn voor het lichaam van de Basic-Fit-medewerkers. Die filmpjes gaan bijvoorbeeld over toestellen heffen en reinigen. Ook met andere ergonomievragen komen de medewerkers steeds vaker bij ons aankloppen. Er leeft duidelijk iets bij Basic-Fit. Dat is echt mooi om te zien.”

Wilt u net zoals Basic-Fit meer aandacht schenken aan ergonomie?

We helpen u graag! Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00 of ergonomie@mensura.be.