Jtekt

Mensura betrekt JTEKT-medewerkers bij ergonomische facelift

JTEKT Torsen Europe, onderdeel van de Japanse auto-toeleverancier JTEKT, is gevestigd in Strépy-Bracquegnies. Het bedrijf is met de productie van slipdifferentiëlen een begrip in de automobielsector. De verouderde productielijn zorgde echter voor ergonomische ongemakken bij de medewerkers. JTEKT schakelde Mensura in om een oplossing te zoeken. Hun belangrijkste voorwaarde? De productiviteit mocht er niet onder lijden.

Uitdaging

  • een uitstekende ergonomische werkomgeving creëren
  • de productiviteit op peil houden

Oplossing

  • doelgerichte aanpassingen om de fysieke belasting te verminderen (met succes afgerond)
  • sensibiliseren en aanleren van ergonomische bewegingen en houdingen (met succes afgerond)
  • volledige herstructurering van de productielijntoevoer (project loopt nog)

Voordelen

  • verminderde fysieke belasting op de werkvloer
  • meer betrokken medewerkers
  • een transparant en constructief dialoog
  • betere werksfeer

Het welzijn van zijn medewerkers ligt Autogrill even na aan het hart als dat van zijn gasten.

Zolang de medewerkers akkoord gaan, staan we open voor elke oplossing. De inclusieve aanpak van Mensura zorgde voor relevante verbeteringen waar iedereen zich in kon vinden.

Christelle Delpierre Preventieadviseur - Jtekt

 

Begin 2017 vroeg JTEKT aan Mensura – hun vaste partner in preventie en gezondheidsrisico’s – om een ergonomische oplossing te bedenken voor twee specifieke werkposten aan de productielijn.

“Medewerkers klaagden vaak over kleine ongemakken zoals moeilijk bereikbare bergruimtes en grote, onhandige stukken”, vertelt Christelle Delpierre, preventieadviseur en onderhoudsverantwoordelijke bij JTEKT. ”We hadden al enkele aanpassingen gedaan, maar we wisten niet goed hoe het verder moest.”

Concrete oplossing in drie stappen

In maart 2017 deed Caroline Pirotte, ergonoom bij Mensura, een eerste studieronde. Ze verzamelde informatie over de productielijn en de bedrijfsstructuur. Daarnaast bundelde ze de klachten van de medewerkers en ontdekte ze bijkomende gevaren voor spier- en skeletaandoeningen (TMS).

“Welzijn is geen hol begrip bij JTEKT”, bevestigt Caroline. “Het bedrijf besteedt veel aandacht aan ergonomische werkomstandigheden. Zo is er elk uur een pauze van tien minuten. Dat heb ik bij andere bedrijven nog nooit gezien. Maar ondanks die inspanningen bleef de zware fysieke belasting aan de verouderde productielijn een reëel probleem.”

Eind maart ging de volgende fase van start. Caroline stelde twee werkgroepen samen met medewerkers van beide productieposten om haar bevindingen uit te werken en te vervolledigen. Een maand later presenteerde ze haar aanbevelingen in een multidisciplinaire vergadering. Daarin kwamen de bedrijfsstructuur, productieprocessen en de onderhoudsverantwoordelijken aan bod.“De aanpak van Mensura laat toe om snel en effectief oplossingen voor te stellen”, beklemtoont Caroline. “De gesprekken op de werkvloer en met mijn eigen collega’s werkten enorm verrijkend.”

Een inclusieve aanpak

Op vraag van JTEKT eindigde Mensura het proces met een presentatie van de resultaten aan alle 20 medewerkers die de productielijn bedienen. Aansluitend was er een infosessie over ergonomie op het werk. “We wilden dat onze medewerkers de voorgestelde aanpassingen volledig begrepen”, legt preventieadviseur Christelle uit. “Bovendien vonden we het belangrijk om te benadrukken dat de ergonomische eigenschappen van de werkpost niet alles bepalen: specifieke houdingen of bewegingen zorgen nu eenmaal voor meer belasting. Mensura is met veel zin voor flexibiliteit op onze vraag ingegaan.”

“Mensura hanteert een inclusieve aanpak, en dat is ook onze filosofie bij JTEKT. We moedigen open communicatie aan. Daarvoor delen al onze afdelingen bijvoorbeeld dezelfde werkruimte. Mensura’s aanpak heeft die communicatie versterkt, wat dan weer de veiligheid en werksfeer bevordert.”
 

Korte- en langetermijnoplossingen

De laatste fase van het project werd begin 2018 afgerond. De eenvoudigste aanpassingen zijn ondertussen al ingevoerd. Zo is de hoogte van de montageruimte vanaf nu flexibel, en op vraag van de medewerkers bracht JTEKT ijkpunten aan zodat iedereen snel zijn of haar ingestelde hoogte terugvindt. Ook staan de beeldschermen in de fabriek voortaan op ooghoogte. Bovendien werden de oliebestendige handschoenen – die het moeilijk maakten om differentiëlen te behandelen – vervangen door een nieuw model.

Intussen zoeken Mensura en JTEKT samen verder naar oplossingen voor structurele problemen, zoals de omvorming van de productietoevoer van een U-vormig naar een L-vormig geheel.

Een stabiele productie

Christelle: “In een fabriek moet de productie continu blijven draaien. Ons doel was om de werkomstandigheden te verbeteren zonder daarbij in te boeten aan productiviteit. Mensura loste die verwachtingen volledig in. De ergonomische beleving is uitstekend en de productie draait nog steeds op volle toeren. Bovendien voelen onze medewerkers zich beter aan het einde van de dag. Missie volbracht!”

Uw Mensura-voordeel

Mensura helpt u om uw werkomgeving ergonomisch op punt te zetten met infosessies, risicoanalyses en advies op maat.

Ondersteuning nodig? Stel ons uw vraag op het nummer +32 2 549 71 00.