(Brand)veilig werken tijdens de zomer: start met 3 vragen

Zonlicht is goed voor ons geluksgevoel, ook op onze werkplek. Maar de bijbehorende hitte op zomerdagen brengt ook risico’s met zich mee. Niet alleen medewerkers moeten dan bescherming krijgen, ook bepaalde producten waarmee je werkt eisen extra aandacht. Deze 3 vragen helpen je op weg.

Vraag 1 - Werk je met brandbare of gevaarlijke stoffen? Houd ze uit de warmte.

Brandbare en gevaarlijke stoffen, gasflessen, spuitbussen … Op basis van de risicoanalyse weet je er op een veilige manier mee om te springen. Maar tijdens de zomermaanden vragen ze toch extra aandacht. Zo moeten deze producten uit direct zonlicht gehouden worden om oververhitting te voorkomen.

Alcoholgels en hitte: een gevaarlijke combinatie

Handgels hebben een alcoholpercentage tussen 70 en 90%. Door dat hoge alcoholpercentage – en bijgevolg de hoge ontvlambaarheid – zijn ze niet zonder gevaar op de werkvloer. Vooral alcohol en hitte zijn een gevaarlijke combinatie. De alcohol in de gel kan verdampen, wat brand kan veroorzaken. Laat daarom nooit handgel in de volle zon liggen, zoals op een werf of in een wagen.

- Zo gebruik je alcoholgel op de werkvloer goed én veilig.
- Koop je handgel in hoeveelheden van meer dan 5 liter? Lees de bijkomende maatregelen voor de opslag ervan.

Vraag 2 - Buiten aan de slag? Bescherm je mensen tegen de hitte.

Van een zonne- of hitteslag tot een verhoogd risico op huidkanker: buiten werken op zomerse dagen houdt risico’s in voor je medewerkers. Informeer hen preventief hoe ze zich kunnen beschermen en geef hen alle aangepaste werkmiddelen die ze nodig hebben om veilig te werken (bv. hoofddeksel, kledij met lange mouwen, voldoende koude drank).

Met deze maatregelen voorkom je dat je medewerkers gezondheidsschade oplopen door de zon.

Verder kan de temperatuur ook serieus oplopen op kantoor, in je atelier, magazijn en andere binnenruimtes. Maar vanaf wanneer is het te warm om te werken? Dat hangt af van de fysieke werkbelasting. De arbeidsarts bepaalt hoe zwaar het te presteren werk is. Tegenover die fysieke werkbelasting staat een maximale Wet Bulb Globe Temperature (WBGT).

Download onze gratis infografiek

De WBGT-waarde bepaal je met een nattebolthermometer of ‘wet bulb globe’. Zo’n meettoestel houdt naast de temperatuur ook rekening met de luchtvochtigheid en stralingswarmte van voorwerpen. Te warm om te werken? Neem dan deze maatregelen.

Vraag 3 - Zomerregime voor je bedrijf? Check alle elektro en batterijen.

Misschien sluit je bedrijf enkele weken de deuren of schakel je over op een minimumbezetting. Zet in elk geval alle elektrische toestellen uit die de medewerkers niet gebruiken en trek de stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting, oververhitting of bliksemschade. Laat zeker ook geen lithium-ionbatterijen lange tijd in hun lader zitten. Wist je trouwens dat er speciale brandveilige kasten bestaan om batterijen veilig in op te bergen?

Lees nog meer tips om veilig om te springen met batterijen.

Afvalcontainers: voorkom zelfontbranding

Door een chemische reactie kunnen onder meer zaagsel, poetsdoeken met lijnolie en organisch materiaal zo sterk opwarmen dat ze gaan smeulen of zelfs vlam vatten. Laat containers daarom leegmaken voor je met vakantie vertrekt. Lukt dat niet, plaats ze dan volledig afgesloten op minstens tien meter van het bedrijfsgebouw, bij voorkeur in de schaduw.

Tot slot: weet wat te doen als het toch fout loopt

Stel dat er toch brand zou uitbreken. Of één van je mensen heeft dringend verzorging nodig, bijvoorbeeld door een hitteslag of brandwonde. Dan ben je maar beter goed voorbereid. Een goede risicoanalyse, de nodige preventiemaatregelen en voldoende aandacht voor eerste hulp en brandbestrijding zijn onmisbaar op elke werkvloer.