Zo herkent u tijdig brown-out, de mogelijke voorbode van burn-out

Na burn-out, bore-out en fade-out duikt nu een nieuw begrip op binnen de bedrijfspsychologie: brown-out. Het verwijst naar een toestand waarin iemand overwerkt, futloos en gedemotiveerd is – het stadium net voor burn-out, zeg maar. Herken de signalen en grijp tijdig in.

Het kleine broertje van burn-out

De term ‘brown-out’ komt uit de elektrotechniek en verwijst naar een spanningsdip in het elektriciteitsnet. Het gevolg: een lichte stroompanne. Vertaald naar de werkvloer gaat het om medewerkers die lange uren draaien, maar overwerkt, ontevreden, teruggetrokken en gedemotiveerd zijn.

Tussen werk en privé

Het moeilijke aan brown-out is dat het subtiel tot uiting komt. Toch is het een veelvoorkomend probleem. Toen het Amerikaanse coachingbedrijf Corporate Balance Concepts in 2015 zo’n 1.000 managers bevroeg, bleek dat 5% een burn-out had en 40% aan brown-out leed.

Net als burn-out ligt brown-out op de scheidingslijn tussen werk en privé. Ook thuis is er vaak ontevredenheid en minder betrokkenheid. Het goede nieuws: brown-out is een iets mildere energiestoornis en dus eenvoudiger om aan te pakken. Op voorwaarde dat u tijdig ingrijpt.

Wees waakzaam voor deze signalen

  • Uw medewerker draait lange werkuren, maar toont steeds minder interesse in zijn job.
  • Hij draagt niet of minimaal bij tot meetings en neemt weinig initiatief. Meer nog, hij haalt vaker tegenargumenten aan, die projecten afremmen of ondermijnen.
  • Hij komt almaar vaker met een excuus om niet te komen werken.
  • Hij lijkt het werk en zijn smartphone niet te kunnen loslaten tijdens weekends en vakanties.
  • Ook fysiek gaat het minder goed met uw medewerker: hij sport niet, eet ongezond en bouwt een slaaptekort op.
  • Hij loopt vaker chagrijnig rond.

Herkent u bovenstaande kenmerken bij een van uw medewerkers? Probeer via een persoonlijk gesprek het probleem te achterhalen of laat u bijstaan door onze experts.

Vragen over mentaal welzijn op het werk?

Samen met u streven we er graag naar uw medewerkers energiek, gemotiveerd en in balans te houden. Neem contact met ons op via psychosociale-aspecten@mensura.be.