Sorteerplicht voor keukenafval en etensresten: voor welke bedrijven en wanneer?

Vanaf 1 januari 2021 moeten sommige organisaties hun keukenafval en etensresten in een aparte afvalcontainer verzamelen. Eind 2023 geldt de uitbreiding van de sorteerplicht voor alle bedrijven in Vlaanderen. Wanneer moet u in orde zijn? En wat verstaan we precies onder keukenafval en etensresten?

Als bedrijf moet u ongeveer dezelfde afvalstromen als thuis sorteren. Doet u dat niet, dan overtreedt u de milieuwetgeving. Ook keukenafval en etensresten en verpakte voedingsmiddelen vallen vanaf 2021 onder de sorteerplicht voor bedrijven.

Wat is keukenafval en wat niet?

Deze afvalstromen horen in de container voor keukenafval en etensresten (en dus niet bij het restafval):

  • schillen, resten en overschotten van groenten en fruit;
  • gekookte, gefrituurde … etensresten;
  • groenten-, vlees- en visresten opgevangen met een zeef;
  • koffiedik;
  • brood(resten);
  • eierschalen;
  • keukenrolpapier en door etensresten vervuilde papieren en kartonnen voedingsverpakkingen;
  • papieren servetten;
  • verwelkte snijbloemen;
  • resten van vlees en vis (zoals vetresten);
  • ontpakte voedingswaren.

Deze afvalstromen horen niet in de container voor keukenafval en etensresten:

  • vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie …);
  • sauzen, vet en oliën (behalve gerechten waar een klein aandeel saus in zit);
  • theezakjes en koffiepads;
  • behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel);
  • beenderen en dierlijk (slacht)afval*;
  • dierenkrengen*;
  • schelpen van mosselen, oesters …;
  • kattenbakvulling en vogelkooizand;
  • mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden;
  • stof uit de stofzuiger;
  • wegwerpluiers en ander hygiëne-afval;
  • aarde en zand;
  • kurk;
  • asresten en houtskool;
  • plastic, glas en metalen;
  • grof snoeihout en dikke takken;
  • sigarettenpeuken;
  • verpakte voedingswaren*.

* Voor deze stromen bestaat een afzonderlijke inzamelronde. Informeer bij uw inzamelaar.

Voor welke bedrijven geldt de sorteerplicht voor keukenafval en verpakte voedingsmiddelen?

Vanaf 31 december 2023 geldt de selectieve inzameling van keukenafval, etensresten en verpakte voedingsmiddelen voor alle bedrijven. Maar sommige organisaties moeten al sneller in orde zijn.

Serveert of bereidt u minstens één keer per week warme maaltijden én behoort uw bedrijf of instelling tot één van de volgende sectoren, dan geldt de sorteerplicht voor keukenafval, etensresten en verpakte voedingsmiddelen vanaf 1 januari 2021:

  • bedrijven en instellingen met meer dan 100 werknemers;
  • onderwijsinstellingen met meer dan 300 leerlingen;
  • ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen met meer dan 25 erkende bedden;
  • woonzorgcentra met een erkende capaciteit van meer dan 30 bedden;
  • penitentiaire inrichtingen;
  • kazernes van de strijdmachten met meer dan 100 werknemers;
  • restaurants, brasserieën en hotels met meer dan 50 maaltijden per dag;
  • feestzalen en polyvalente zalen met een capaciteit van meer dan 250 zitplaatsen;
  • cateringbedrijven.

Ook super- en hypermarkten met een netto verkoopoppervlakte van minstens 400 m² zijn vanaf 2021 verplicht om hun keukenafval, etensresten en verpakte voedingsmiddelen afzonderlijk in te zamelen.

Uitzondering medische sector

Bordresten van patiënten in quarantaine mogen niet met keukenafval en etensresten ingezameld worden, maar als vast risicohoudend medisch afval (zie VLAREMA bijlage 5.2.3.A, punt 1.1).


Meer info over het hoe en waarom van de sorteerplicht vindt u op de website van OVAM.

Hebt u nog vragen over de sorteerplicht voor bedrijven? Wenst u een screening van de verplichtingen inzake afvalstoffen binnen uw onderneming?

Neem contact op met onze milieu-experts via +32 11 26 99 92 of milieu@mensura.be.