Sumitomo

Van industriële hygiënemetingen tot psychosociale bijstand: chemiegigant Sumitomo rekent sinds jaar en dag op Mensura

Sumitomo Bakelite staat bekend als internationale marktleider in fenolische chemieverbindingen, thermohardende materialen en hoogwaardige plastiekoplossingen. Voor de ontwikkeling, productie en sales van zijn producten heeft de chemiegigant ook een vestiging in Genk. Daar zijn zo’n 140 arbeiders en bedienden aan de slag in de nabijheid van allerhande chemicaliën. Om hen dag na dag in optimale, veilige werkomstandigheden te laten werken, rekent Sumitomo al jarenlang op Mensura.

Uitdaging

  • Medewerkers optimale, veilige werkomstandigheden bieden
  • Steeds voldoen aan de wettelijke verplichtingen binnen de chemiesector
  • De gezondheid en het psychosociaal welzijn van medewerkers vrijwaren

Oplossing

  • Consequente gezondheidsmonitoring
  • Industriële hygiënemetingen
  • Psychosociale ondersteuning
  • Trainingen en kennisdeling

Voordelen

  • Maatregelen o.b.v. objectieve metingen
  • Jarenlange vertrouwensrelatie

Onze jarenlange partnership met Mensura samengevat: professionele bijstand, open communicatie, een goede opvolging en top verslaggeving.

Ludo Vincken HSEQ Manager - Sumitomo

 

Sumitomo vervaardigt zelf geen eindproducten, maar levert aan verschillende industrieën – van de voedingssector tot de isolatieindustrie. Om zijn medewerkers bij elke stap van het productieproces optimaal te beschermen, combineert het bedrijf een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk met ondersteuning van Mensura. “Zo nemen we het zekere voor het onzekere wat betreft de veiligheid van onze medewerkers en baseren we onze beslissingen steeds op professioneel advies,” aldus Ludo Vincken, HSEQ Manager bij Sumitomo.

Consequente gezondheidsmonitoring

“Dankzij onze vaste Mensura-bedrijfsarts houden we bijvoorbeeld het gezondheidsgroepsrisico in het oog,” gaat Ludo Vincken verder. “Hij voert niet alleen de jaarlijkse medische controles uit, maar woont ook consequent onze comitévergaderingen bij om de uitslagen toe te lichten. Bovendien houdt hij nauw contact met ons bedrijf en is hij steeds snel ter plaatse wanneer dat nodig is.” De bedrijfsarts voert bij Sumitomo ook medische checks uit bij nieuwe aanwervingen, wanneer medewerkers daar nadrukkelijk om vragen of als ondersteuning bij werkhervatting na langdurige ziekte. Ludo Vincken: “Tot slot controleert de arts ook periodiek onze EHBOruimte. Wat kan beter? Wat moeten we in huis halen? Ook voor een griepvaccinatie kunnen onze medewerkers bij hem terecht.”
 

“De persoonlijke, klantgerichte aanpak van Mensura deed het hele proces erg vlot verlopen."

Industriële hygiëne: continue controle

Daarnaast wendt Sumitomo zich tot Mensura voor objectieve metingen van de industriële hygiëne op de werkvloer. “Eén keer per jaar meten we er de luchtkwaliteit van de werkomgeving, meer bepaald in het kader van de blootstelling aan chemische agentia,” vertelt Davy Vanspauwen, preventieadviseur Industriële Hygiëne en Toxicologie bij Mensura. “Dan controleren we via dosismeters of de blootstelling aan chemicaliën de norm niet overschrijdt.”

“Zijn de meetresultaten niet binnen de geldende normen, dan formuleert Mensura gerichte adviezen en nemen we de nodige maatregelen,” vult Ludo Vincken aan. “Dan optimaliseren we bijvoorbeeld onze dampafzuiging. Omdat we het welzijn van onze medewerkers voorop plaatsen, kiezen we er wel voor om de metingen voldoende te herhalen.”

Via concrete maatregelen helpt Mensura ons om meteen aan alle (nieuwe) verplichtingen te voldoen en wettelijk in orde te zijn.

Ludo Vincken HSEQ Manager

Psychosociale preventie en ondersteuning

Naast een aantal interne vertrouwenspersonen heeft Sumitomo ook een externe vertrouwenspersoon voor psychosociale ondersteuning. Bij haar kunnen medewerkers in alle vertrouwelijkheid terecht. Ludo Vincken: “Hebben ze formele klachten? Zijn ze het slachtoffer van pesterijen, geweld of ongewenste intimiteiten? Of zijn er bepaalde werkrelaties die problemen geven? Onze externe vertrouwenspersoon is snel ter plaatse als dat nodig is. Die voert bovendien ook de risicoanalyse voor psychosociale belasting uit en formuleert daarrond adviezen.”

Optimaal geïnformeerd

“Afhankelijk van de behoefte bij onze medewerkers organiseert Mensura ook opleidingen, bijvoorbeeld over ergonomie en EHBO,” vervolgt Ludo Vincken. “Meestal komt dezelfde lesgever – iemand die ons bedrijf goed kent – bij ons langs voor een training, concreet toegespitst op onze sector en organisatie. Ook een opfrissing van bestaande kennis blijkt vaak nuttig.”

Bij nieuwe evoluties in de wetgeving zorgt Mensura ervoor dat Sumitomo perfect geïnformeerd is. “Via concrete maatregelen helpt Mensura ons om meteen aan alle (nieuwe) verplichtingen te voldoen en wettelijk in orde te zijn,” besluit Ludo Vincken.