Liesbeth Billen: “Als bedrijfsverpleegkundige heeft elke dag wel iets nieuws in petto”

Als verpleegkundige werkte Liesbeth Billen jarenlang in een ziekenhuis en later in een rusthuis. In volle coronacrisis maakte ze de overstap naar Mensura. 

“Blijven leren en mezelf ontwikkelen zit me in het bloed, en ik voelde me op dat vlak te beperkt in mijn vorige jobs. Dat ik de Mensura-waarde ‘levenslang leren’ volop in de praktijk kan brengen, was een verademing. 

Eerlijk gezegd was ik niet vertrouwd met wat Mensura deed. Met een vrachtwagen uitgerust als dokterskabinet rijden, zoals de vacature aangaf, schrok me niet af. Ik had ervaring met ziekenwagens te besturen. Ook het aspect van verschillende bedrijven leren kennen als verpleegkundige trok me aan, zeker als je bij sommige terugkomt en ze beter leert kennen. 

Toegegeven, ik was een beetje bevreesd dat het werk eentonig zou zijn. Ik wist niet beter dan dat de meeste onderzoeken bestonden uit urinestalen en gewicht controleren. Nochtans is het zo veel meer: ik geef voorlichting, kan bepaalde consultaties autonoom uitvoeren, geef werknemers die met vragen zitten meer uitleg… Uit ervaring kan ik nu zeggen dat elke dag anders verloopt en wel iets nieuws in petto heeft.  

Verpleegkundigen die nog twijfelen kan ik de job zeker aanbevelen. Je mag er wel niet tegenop zien om alleen te werken of schrik hebben van het onbekende. Je weet nooit waar je terechtkomt. Bovendien moet je van een uitdaging houden. Er komt een zekere werkdruk bij kijken en soms wel eens stress, maar ik vind altijd een luisterend oor bij mijn leidinggevende. Het is in mijn huidige job tegelijk makkelijker om zaken te relativeren: ik ben nog steeds met mensenlevens bezig, maar niet meer zo acuut als in het ziekenhuis. Eén week op drie 24 u van wacht zijn is er niet meer bij. 

Regelmatig ervaar ik ook fijne erkenning. Zoals een mailtje van een klant om te zeggen dat ik mijn paaseitjes aan het onthaal kan afhalen. Een kleine attentie, maar het doet deugd te merken dat je gezien wordt.”