”Beestig leuk!”: maak kennis met Mello, de kantoorhond van com&co

Ziekenhuizen en zorgcentra waren de eerste om huisdieren op de werkvloer toe te laten. Ook multinational Mars was er als de kippen bij en introduceerde het concept al meer dan twintig jaar geleden. Nu springen ook kleinere ondernemingen zoals com&co uit Gent op de kar. Doen ze daar goed aan?   

Vaarwel Blue Monday

Het (positieve) effect op het werk is zelden de initiële drijfveer voor baasjes om hun huisdieren mee te nemen naar kantoor. De meeste dierenliefhebbers hebben het gewoon moeilijk om hun trouwe compagnons alleen achter te laten. Bovendien brengt het gezelschap van hun huisdier hen in een positieve stemming.

Dat was Ilse De Smedt, Chief van het Gentse contentbureau com&co, ook opgevallen toen ze een klant bezocht waar twee honden rondliepen. Sindsdien wandelt ze elke maandagmorgen met haar viervoeter naar kantoor. “Op maandag ben ik een hele dag in de weer met de minst fijne kant van de zaak: financiën en administratie. Als Mello aan mijn voeten ligt, erger ik me daar minder aan.”
 

Thuis op het werk

Na hun ochtendwandeling worden Ilse en haar collie ontvangen door meer dan twintig paar open armen: “Iedereen is gelukkig wanneer we ’s morgens aankomen. Mello geeft iets vrolijks aan de dag.” Dat huisdieren een positief effect hebben op de werksfeer, blijkt ook uit onderzoek. Ze zorgen voor een prettige afleiding en hun aanstekelijke uitgelatenheid werken een warme werksfeer in de hand.

“Voorlopig horen we alleen enthousiaste reacties van klanten en nieuwe medewerkers wanneer Mello zich naast hen nestelt. Blijkbaar creëert hij een instant thuisgevoel. Als ijsbreker kan het zeker tellen”, vertelt Ilse.

Bovendien kunnen huisdieren de stress op het werk opmerkelijk verminderen. Omdat stress vaak aan de oorzaak van langdurige afwezigheid ligt, kunnen huisdieren op lange termijn zelfs verzuim terugdringen. Sofie Van Poucke, contentcreator bij com&co: “De aanwezigheid van onze kantoorhond werkt echt ontspannend. Even vergeet je je volle agenda. Met Mello erbij zijn maandagen gewoon beestig leuk!” Ilse: “Of het echt verzuimgedrag verlaagt, durf ik niet te beweren. Om zo’n effect te bereiken, is volgens mij meer nodig dan één dag per week Mello op bezoek.”
 

Goede afspraken, goede vrienden

Veel positieve geluiden dus, maar we moeten ook het beestje bij zijn naam noemen. Zo is het best mogelijk dat kantoorhonden hun ‘favorietjes’ hebben onder de werknemers of dat ze – net als Mello – hun tanden tonen naar ruitenwassers en koeriers. Ook modderige pootjes, luid geblaf en allergische reacties behoren tot de mogelijkheden.

Tot slot vraagt een huisdier op kantoor evengoed om voldoende aandacht. Ilse: “Mello moet vaak naar buiten, en ik bijgevolg ook. Dat komt niet altijd even gelegen. Daarom neem ik haar maar één dag per week mee. Mello heeft voorlopig alleen maar fans bij collega’s en klanten. Maar zodra ik zou weten dat iemand schrik heeft, allergisch reageert of het werk eronder lijdt, blijft Mello weer thuis op maandag.”

Of een huisdier op de werkvloer een goed idee is of niet, hangt dus af van vele factoren. Staat u er zelf voor open, toets dan vooraf het idee aan bij uw medewerkers. Krijgt u unaniem een groene vlag? Maak dan goede afspraken en neem duidelijke richtlijnen op in een policy. Zo vermijdt u discussies achteraf.