Productief thuiswerken: help uw medewerkers aan de ideale werkplek

Een veilige en gezonde werkplek ondersteunt het welzijn van uw medewerkers. Als werkgever helpt u hierover te waken. Maar hoe doet u dat wanneer collega’s van op afstand werken? Bij telewerk hebt u hier weinig vat op. Maar met deze tips zorgt u ervoor dat ook thuiswerk in optimale omstandigheden kan gebeuren.

Op kantoor beschikken uw medewerkers over een aangepaste werkpost. Dit helpt hen productief en gezond te houden. Voorwaarde is wel dat zij hier zelf ook op toezien. En dat is bij thuiswerk net zo. Maar u kunt hen als werkgever wel stimuleren om hun thuisomgeving tot een aangename werkruimte te maken en zo de gezondheidsrisico’s te beperken. Drie handige tips helpen hen hierbij:

Tip 1: voorzie in een geschikte werkplek

Uw thuisomgeving mag dan wel een aangename plek zijn om te vertoeven, is het ook de ideale werkomgeving? Vijf factoren spelen hierbij een rol:

Zorg voor genoeg ruimte

Een te kleine werkplek creëert al snel een opgesloten gevoel en leidt u bovendien meer af. Ruimte werkt stimulerend en inspirerend. Zorg er dus voor dat u voldoende plaats hebt. De ideale werkruimte is minstens 10 m² breed en 2,5 m hoog.

Laat licht binnen

Werken in een slecht verlichte kamer zorgt voor vermoeide ogen, waardoor u minder presteert. Plaats uw bureau daarom zo dicht mogelijk bij het raam. Valt er geen of te weinig natuurlijk licht binnen, installeer dan kwaliteitsvolle lampen die daglicht zo dicht mogelijk benaderen.

Hou de lucht proper

Vervuilde lucht leidt tot irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn of een onwel gevoel. Laat daarom altijd voldoende frisse lucht binnen. Gebruikt u ventilatie of filtering, dan moet u die goed onderhouden. Omdat ook stof en afval een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit, moet u regelmatig (laten) poetsen. 

Zorg voor een aangename temperatuur

Hebt u het te koud of te warm? Dan zal u minder goed presteren. Een goede klimaatregeling is dus essentieel. Op hete zomerdagen doet airconditioning wonderen, maar doorgaans volstaat degelijke zonwering om de warmte buiten te houden. In de winter is een goed werkende verwarming een must. De ideale temperatuur? Dat verschilt per persoon, maar tussen 21 en 23 graden is een goede … graadmeter!   

Ban omgevingsgeluid

Lawaai kan een hevige stoorzender zijn. Voor een optimale concentratie werkt u het best op een plek ver weg van het kabaal, zoals straatwerken, luidruchtige buren of spelende kinderen. Ideaal ook om luistervinken te slim af te zijn.

Tip 2: schenk aandacht aan veiligheid

Vermijd obstakels

Niemand werkt graag in een rommelige omgeving. Bovendien verhoogt u zo de kans op kwetsuren door onoplettendheid. Komt u ongelukkig ten val, dan bent u mogelijk een tijdlang werkonbekwaam. Ruim dus goed op, houd elke doorgang vrij en monteer computer- en elektronicakabels waar mogelijk aan de muur. Zo loopt u minder gevaar om te struikelen.  

Denk aan brandveiligheid

Met enkele eenvoudige maatregelen verkleint u het risico op brand in uw werkruimte. Controleer regelmatig de staat van elektrisch materiaal (draden, kabel, verlengsnoeren enz.) en elektrische apparaten (lampen, elektrisch verwarmingstoestel, koffieapparaat enz.). Vermijd waar mogelijk ontvlambare producten in uw werkruimte. Neem het zekere voor het onzekere en installeer u op een plaats waar u makkelijk kunt evacueren via een deur, raam of nooduitgang. Ook een brandblusapparaat en brandwerend deken zijn geen overbodige luxe.

Tip 3: werk ergonomisch

Overbelasting als gevolg van een onaangepaste werkomgeving is een van de meest voorkomende arbeidskwalen. Een goed ingerichte werkpost doet wonderen voor uw werklust en prestaties. Hoe u dat doet?