5 musts voor de ideale werkplek

Om zich goed te voelen, moeten uw medewerkers zowel mentaal als fysiek lekker in hun vel zitten. Een gezonde en aangename werkomgeving zorgt mee voor dat prettige gevoel. Met deze tips maakt u van uw bedrijf de ideale werkplek.

Om verzuim maximaal te beperken, is een gezonde werkplek cruciaal. Fitte medewerkers zijn immers gelukkiger en productiever, en dat levert tal van voordelen op: de sfeer op de werkvloer zit snor en uw medewerkers vallen minder snel uit door ziekte.

Bovendien wordt tot 10% efficiënter gewerkt in een gezonde omgeving, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente en CBRE. Daarnaast vindt meer dan de helft van de Nederlandse werknemers uit een studie van Mercer dat licht, temperatuur en planten op de werkplek een rol spelen bij het verminderen van lichamelijke en mentale werkdruk.

Een gezonde werkomgeving creëren, hoe doet u dat concreet? Met deze tips bent u al een heel eind op weg.

1. Zorg voor gezonde lucht en een aangename temperatuur

Ons brein heeft zuurstof nodig om te functioneren. Planten zuiveren de lucht op kantoor. Sanseveria’s zijn hier uitermate voor geschikt. Werken in muffe, droge lucht is lastig, terwijl een goede luchtcirculatie uw werknemers net productiever en creatiever maakt.

Niet zeker of uw kantoor voldoende verlucht is? Een recent KB legt haarfijn uit hoe de vork in de steel zit.Open alvast ramen en deuren of investeer in een airconditioner. Zo houdt u in één klap de temperatuur van uw kantoor onder controle. En met een degelijk verwarmingssysteem laat u ook in de wintermaanden uw werknemers niet in de kou staan.

2. Voorzie voldoende verlichting

Sommige taken – zoals het lezen van dossiers of gedetailleerd uitwerken van ontwerpen – vereisen meer licht dan andere. Individuele bijverlichting, bijvoorbeeld met bureaulampen, is dan essentieel.

Verder verstoort een hele dag binnen werken de natuurlijke lichtcyclus, wat nadelig is voor onze gezondheid en slaapkwaliteit. Dynamische lichtsystemen bieden een oplossing: ze imiteren de veranderingen in kleur en sterkte van het zonlicht.

Wist u bovendien dat onvoldoende licht ervoor zorgt dat medewerkers meer fouten maken? Onderzoek van de TU Eindhoven toonde ook aan dat een gebrek aan goede verlichting de stemming nadelig beïnvloedt. Welk type verlichting geschikt is en hoeveel licht precies nodig is, is wettelijk vastgelegd.

3. Inrichting maakt een verschil

Privacy is cruciaal voor een comfortabel gevoel op het werk. Waak erover dat medewerkers voldoende ruimte hebben om hun ding te doen. Hou meetings en lange telefonische gesprekken in afgesloten ruimtes, om storend geluid te vermijden. Ook planten zijn trouwens goede geluidsdempers.

Door een plek te creëren voor ontspanning en het uitwisselen van ideeën, verlaagt u het stressniveau bij werknemers.

Een streepje groen op kantoor kan wonderen doen. Een studie uit 2014 van Exeter University berekende dat werknemers tot 15% productiever zijn als hun werkomgeving met kamerplanten wordt opgefleurd.

De kleuren van uw kantoor tellen: geel stimuleert de hersenen, koude kleuren zoals groen of blauw geven rust.

4. Bewegen, bewegen, bewegen

Wie een kantoorjob heeft, zit soms tot 8 uur per dag stil. Korte actieve momenten zijn onmisbaar om alert te blijven en gezondheidsproblemen (bv. rugklachten) te vermijden. Bovendien helpen ze stress tegen te gaan. Geen paniek: hardlopen tijdens de lunchpauze is niet nodig. Kleine aanpassingen maken al een groot verschil:

  • Stimuleer uw medewerkers om de trap te nemen.
  • Zet de espressomachine of de waterkoeler aan het einde van de gang.
  • Vergader rechtstaand of bespreek een project tijdens een wandeling buiten.
  • Investeer in draadloze telefoons: ze sporen aan tot rondlopen, al is het maar 5 minuten.

5. Stimuleer gezond eten en voldoende drinken

Onze hersenen bestaan voor 80% uit water. Voldoende hydratatie is nodig om efficiënt te werken. Daarom bent u wettelijk verplicht uw medewerkers gratis water aan te bieden.

Vaker is gezonde voeding een probleem: dagschotels in kantines zijn over het algemeen weinig voedzaam of gezond. Nochtans is verse voeding belangrijk voor de productiviteit en de gezondheid van uw werknemers. Een tip: zet een fruitmand op kantoor waar iedereen naar hartenlust vitaminen uit kan nemen. Of zorg voor enkele gezonde alternatieven in de snoepautomaat.

Een slim georganiseerde werkplek draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van uw werknemers. Veel van de goede gewoontes die ze aanleren op de werkvloer, nemen ze trouwens ook mee naar huis. Zo beïnvloeden ze hun vrienden en familie, en wint uiteindelijk iedereen.

Maak kennis met KeepMoving, het online beweegplatform van Energy Lab

Met het online beweegplatform KeepMoving kunt u laagdrempelige beweegchallenges organiseren voor uw werknemers. Het webplatform biedt keuze uit kant-en-klare challenges of sportieve uitdagingen op maat. 

Ontdek de voordelen van KeepMoving.