Terug uit vakantie? 3 tips voor een energieke start

Na een deugddoende vakantie weer helemaal opgeladen en klaar voor een nieuwe start? Klinkt mooi, maar dat is niet altijd het geval. Onderzoek toont aan dat stress bij terugkeer vaak de bovenhand neemt. Met deze tips voor leidinggevenden én hun medewerkers lopen de opgeladen batterijen niet meteen leeg.

1. Plan ruimte om in te lopen

De eerste dagen na een vakantieperiode zijn belangrijk om even te acclimatiseren en bij te praten met collega’s. Soms moet er ook wat bijgebeend worden met zaken die tijdens de vakantie bleven liggen. Is daar geen ruimte voor, dan stapelt de achterstand zich al meteen op, met heel wat stress als gevolg.

Wat kan de medewerker doen?

  • Plan geen afspraken tijdens de eerste twee dagen na terugkeer. Zo heb je de tijd om zich in te werken en te antwoorden op dringende berichten.

Wat kan de leidinggevende doen?

  • Overstelp medewerkers niet meteen na hun terugkeer met zware taken.
  • Toon interesse en informeer naar hoe de vakantie is geweest.

2. Beweeg en kom buiten tijdens de werkuren

Op vakantie brengen we veel tijd door in de buitenlucht: aan zee, in de bergen, op citytrip … Bewegen en buitenlucht doen wonderen voor het humeur en de mentale gezondheid. Ook tijdens de werkweek af en toe een frisse neus te halen, is een goede gewoonte.

Wat kan de medewerker doen?

  • Eet niet aan je bureau, maar strek de benen over de middag.
  • Ga indien mogelijk met de fiets of te voet naar het werk.

Wat kan de leidinggevende doen?

3. Blijf de batterijen opladen

Stress kan het vakantiegevoel doen smelten als sneeuw voor de zon. Hoewel stress op zich geen probleem hoeft te zijn – sommigen zijn net productiever onder lichte druk – is tijd voor herstel wel essentieel. Bij langdurige stress loert een burn-out om de hoek.

Wat kan de medewerker doen?

Wat kan de leidinggevende doen?

  • Voorzie ruimte voor pauzes tijdens de werkuren.
  • Wees alert voor wie overwerkt dreigt te raken. Let daarbij op de symptomen voor een burn-out.

Wees stress op het werk te slim af

Een geïntegreerde aanpak rond stress – met aandacht voor voorkomen, beheersen en herstellen – brengt rust en evenwicht in je organisatie.
Het gevolg: productieve medewerkers die met plezier aan de slag zijn. Samen streven we er graag naar medewerkers energiek, gemotiveerd en in balans te houden.


Neem indien nodig contact met ons op via onderstaand formulier.